loading
07
Lut

Co to jest Gnocchi i z czym to się je?

Witajcie! U nas kolejne kulinarne nowości. Staramy się przez cały czas dodawać i zmieniać nasze MENU,

aby zaskakiwać Was na każdym kroku. Są oczywiście pozycje, które na stałe goszczą w naszej “karcie” dań.

Gnocchi to u nas jednak nowość i chcemy napisać kilka słów na ten temat.

Co to jest Gnocchi?

To rodzaj włoskich klusek. Po włosku słowo gnocchi to liczba mnoga od gnocco, czyli dosłownie „gruda”.

Istnieje wiele regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnego purée, sera, czy mąki gryczanej.

Podobne są do polskich kopytek.

Dodatkami do gnocchi są różne sosy. My oferujemy je w sosach

-> śmietanowo-pieprzowym

-> pomidorowym

-> pieczarkowym

-> szpinakowym

Jedna z wersji gnocchi jest znana ze swojej zielonej barwy, przygotowywana ze szpinakiem i riccotta,

zwana w Toskanii strozzapreti lub w regionie Trydent strangolapreti.

Jeżeli jeszcze nie mieliście Państwo okazji spróbować tej potrawy to serdecznie zapraszamy

do Spaghetti House na degustację!

😉

Comments ( 0 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Top